Klima kullananlar dikkat! Çocuklarda tehlikeli hastalığı tetikliyor

Yaz aylarında klima kullanımının artması, 'lejyoner hastalığı' kaynaklı zatürre vakalarında endişe verici bir artışa neden oldu. Prof. Dr. Özkaya, klimaların tehlikeli yüzünü vurgulayarak, özellikle kronik hastalığı olanların dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.


  • Oluşturulma Tarihi : 09.07.2024 03:30
  • Güncelleme Tarihi : 09.07.2024 00:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Klima kullananlar dikkat! Çocuklarda tehlikeli hastalığı tetikliyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da endişe verici bir artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını belirten Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu durumun çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye yol açtığını ve bunun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.

KLİMALARIN TEHLİKELİ YÜZÜ: LEJYONER HASTALIĞI

Sıcaklıkların artması ve tatil sezonunun başlamasıyla birlikte klima kullanımı da yaygınlaştı. Ancak bu durum, bronşit ve zatürre vakalarının da hızla yükselmesine neden oldu. Prof. Dr. Özkaya, özellikle otel ve tatil köylerinde konaklayan kişilerin klima maruziyetine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. "Legionella" bakterisinin klimalardan üremesi sonucu ortaya çıkan "lejyoner hastalığı"nın, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu belirten Prof. Dr. Özkaya, "Bu durum ciddi sayıda, daha önce görülmemiş derecede çocuk bronşiti ve zatürresi vakalarına yol açtı," dedi.

KLİMA KRONİK HASTALIĞI OLANLAR İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Legionella pneumophila bakterisinin klimalardan üremesiyle ortaya çıkan bu hastalığın kronik rahatsızlığı olanlarda ölümcül olabileceğini belirten Prof. Dr. Özkaya, yaşlı ve kronik hastalığı olan vatandaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle sauna, hamam ve kaplıca havuzları gibi ılık sularda bakterinin kolaylıkla çoğalabileceğini belirtti.

Lejyoner hastalığının belirtileri grip ile karıştırılabileceği için genellikle fark edilmez. Prof. Dr. Özkaya, klima zatürresinde şikayetlerin grip benzeri belirtilerle seyrettiğini ve bu nedenle anlaşılmasının zor olduğunu belirtti. Özellikle çocuklarda uzamış öksürük ve ateş şikayeti ile doktora başvurduklarında ciddi zatürre vakaları ile karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.

KLİMALAR 22 DERECENİN ALTINA DÜŞMEMELİ

Tatile çıkan veya çıkacak vatandaşların, özellikle çocukları başta olmak üzere, klima kullanımı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkaya, "Klima ayarlarını 22 derecenin altına düşürmemelerini ve çok fazla ısı değişimine maruz kalmamalarını tavsiye ediyorum," dedi.

LEJYONER HASTALIĞI NEDİR?

Lejyoner hastalığı, ilk kez 1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Philadelphia kentinde bir Legionella salgını sırasında ortaya çıkmıştır. Legionella genellikle tatlı su ortamlarında bulunur ve karmaşık dağıtım sistemleri olan oteller gibi büyük binalarda daha kolay çoğalır ve yayılır. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında klima kullanımının artmasıyla birlikte lejyoner hastalığı riski de yükselir.

Klimalarınızı düzenli olarak temizletin, belirtileri dikkate alın ve sağlığınızı korumak için gerekli önlemleri alın. Özellikle çocuklar ve kronik hastalığı olanlar için bu uyarılara dikkat etmek hayati önem taşıyor.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal