Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Kurban Bayramı'nda beslenme uzmanı Ayça Yılmaz Kaya, aşırı et tüketiminden kaçınılması ve su tüketiminin artırılması gerektiğini vurguladı. Etin dinlendirilmesi, porsiyon kontrolü, fiziksel aktivite gibi ipuçları önerildi. Sağlıklı ve keyifli bir bayram için beslenmeye dikkat edilmeli.


  • Oluşturulma Tarihi : 14.06.2024 02:00
  • Güncelleme Tarihi : 13.06.2024 23:00
  • Kaynak : Arun Acumsal
Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek ve keyifli bir bayram tatili yaşamak isteyenler için uzmanlar, beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Yılmaz Kaya, özellikle hava sıcaklıklarının arttığı bu dönemde beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Aşırı Et Tüketiminden Kaçının

Kaya, Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirterek, “Havanın ısındığı bu günlerde Kurban Bayramı’nı sağlıklı ve keyifli geçirebilmek için beslenmeye biraz daha dikkat etmeliyiz. Beslenme rutinimiz bozulsa da güne hafif bir kahvaltıyla başlamalı, kahvaltıda kızartmalı, kavurmalı, yağlı besinlerden uzak durulmalı ve gün içinde bol su tüketilmelidir. Aşırı et tüketiminden kaçınılmalı ve pişirme yöntemine dikkat edilmelidir. Kurban Bayramı’nda üç öğün et tüketilmemelidir. Bir öğün et tüketiliyorsa diğer öğünlerde denge sağlanmalıdır. Et tüketiminin yanında lif kaynağı sebze tüketilmelidir” dedi.

Etinizi 24 Saat Dinlendirin

Etin dinlendirilmesi gerektiğini belirten Kaya, “Etimizi 24 saat dinlendirelim. Dinlendirilmeden kesilen et sert olur ve hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle mide problemi olan bireylerin bu süreye dikkat etmeleri gerekmektedir. Yemeğinizi yaparken dilediğiniz baharatları kullanabilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak fırında pişirme, ızgara, haşlama gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Et, kavurma yapılacaksa etin görünür yağları ayrılıp yağ ilave etmeden pişirilmelidir. Et pişirilirken kısık ateşte yavaş yavaş pişirilmelidir” diye konuştu.

Sağlıklı Beslenme İpuçları

Kaya, bayram boyunca dikkat edilmesi gereken diğer beslenme ipuçlarını ise şöyle sıraladı:

Su Tüketimi: Günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

İçecekler: Hazır meyve suyu ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Demir Emilimi: Özellikle kansızlık problemi olanlar, demir emilimini artırabilmek için etin yanında bol limonlu salata tüketmeyi tercih edebilir.

Porsiyon Kontrolü: Şeker, kolesterol, tansiyon gibi hastalıkları olan bireylerin porsiyon kontrolüne dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlık durumlarına göre özel beslenme programı olan bireyler, bu dönemde programa devam etmelidir.

Fiziksel Aktivite: Bayram sürecinde kilo artışının önüne geçmek için günlük 45 dakikalık yürüyüş yapılmalıdır.

Ayça Yılmaz Kaya, bu tavsiyelere uyulması durumunda Kurban Bayramı’nın hem sağlıklı hem de keyifli bir şekilde geçirilebileceğini belirtti.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal