Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanı anlattı: İşte et tüketiminde doğru bilinen yanlışlar

Gıda Mühendisi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala et tüketimi konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan etin doğru tüketim yöntemlerini anlatan Demirkesen Bıçak, doğru bilinen yanlışları da açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 13.06.2024 06:30
  • Güncelleme Tarihi : 13.06.2024 03:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanı anlattı: İşte et tüketiminde doğru bilinen yanlışlar

Kurbanlık etin kesilmesinden sonra dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaşan Demirkesen Bıçak, etin dinlenme sürecinin önemine vurgu yaparak, "Rigor mortis sürecinin tamamlanması için kesilen etin belirli bir süre dinlenmesi gerekiyor. Bu süreçte etin tüketilmesi sindirim sorunlarına neden olabilir ve lezzetini olumsuz etkileyebilir" dedi.

Küçükbaş hayvanların tüketilirken dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bıçak, "Küçükbaş hayvanların yağ oranı büyükbaş hayvanlara kıyasla daha yüksektir. Bu nedenle kalp ve damar hastalığı olan bireylerin porsiyon kontrolü yapmaları önemlidir" şeklinde konuştu.

Etin en sağlıklı pişirme yöntemi olarak haşlamanın tercih edilmesi gerektiğini belirten Demirkesen Bıçak, "Etin suyunun içinde pişirilmesi, besin değerlerini korur ve yağın bir kısmının sudan uzaklaştırılmasını sağlar. Ancak mangal yapıldığında dikkat edilmesi gereken nokta etin yanmamasıdır" diye ekledi.

Kavurmanın en sağlıklı şekilde yapılması için bazı ipuçlarını paylaşan Bıçak, "Kavurma yapılırken iç yağ veya kuyruk yağı eklenmemesi önemlidir. Ayrıca kavurma ve diğer etlerin kahvaltıda değil, öğle veya akşam yemeğinde tüketilmesi sindirimi kolaylaştırır" ifadelerini kullandı.

Kurban etinin yanında C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Bıçak, "C vitamini, ette bulunan demirin emilimini artırır. Kansızlık problemi yaşayanlar için özellikle önemlidir" dedi.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal