Kurban Bayramın’da sağlıklı kırmızı et tüketimi için uzman tavsiyeleri

Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler. Uzm. Dyt. Gizem Aydın Amil uygun pişirme yöntemleri, et saklama şartları ve beslenme önerilerini paylaştı. El hijyeni ve etin pişirme sıcaklığı önemli.


  • Oluşturulma Tarihi : 14.06.2024 02:30
  • Güncelleme Tarihi : 13.06.2024 23:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Kurban Bayramın’da sağlıklı kırmızı et tüketimi için uzman tavsiyeleri haberinin görseli
Kurban Bayramın’da sağlıklı kırmızı et tüketimi için uzman tavsiyeleri haberinin görseli

Kurban Bayramı süresince sağlıklı bir şekilde kırmızı et tüketmek için Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Uzm. Dyt. Gizem Aydın Amil, önemli uyarılarda bulundu. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar:

Uzm. Dyt. Gizem Aydın Amil, kırmızı etin kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra demir, çinko, selenyum gibi mineraller ile B6, B12 vitaminleri gibi önemli besin öğeleri içerdiğini vurgulayarak, “Ancak uygun olmayan pişirme yöntemleri ve aşırı tüketim, sağlık sorunlarına yol açabilir. Hipertansiyon, diyabet, koroner kalp hastalığı gibi risklerin artmasına ve sindirim sistemi problemlerine neden olabilir” dedi.

Kurban etinin hazırlanması ve saklanmasında hijyenin önemine dikkat çeken Uzm. Dyt. Gizem Aydın Amil, şu uyarılarda bulundu:

Gıda Zehirlenmelerine Karşı Önlem: Hasta hayvanların kesilmemesi ve etin hijyenik şartlarda işlenmemesi önemlidir. Etlerin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Et Saklama Şartları: Etin kesildikten sonra yaklaşık 12-24 saat dinlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu süre zarfında etin sertleşmesinin önüne geçilebileceğini ifade etti.

El Hijyeni: Kurban kesimi sonrası ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini ve et hazırlığı esnasında çiğ et ile temas eden ellerin diğer gıdalarla temasının engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Etin Pişirme Teknikleri

Kırmızı etin pişirme teknikleri konusunda da bilgi veren Uzm. Dyt. Gizem Aydın Amil, şunları önerdi:

Pişirme Yöntemleri: Etin yağsız tavada, ızgarada, fırında veya haşlama yöntemiyle pişirilmesini tavsiye etti.

Pişirme Sıcaklığı: Etin iç sıcaklığının en az 75 derece olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Sakatat ve Yağlı Etler: Sakatat ve yağlı etlerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini, bu tür ürünlerin kalp-damar hastalığı ve diğer sağlık sorunları riskini artırabileceğini ifade etti.

Beslenme Önerileri

Kurban Bayramı sürecinde sağlıklı beslenme için şu önerilere yer verdi:

Dengeli Kahvaltı: Bayram sabahları dengeli ve besleyici bir kahvaltı yapılmasını önerdi.

Karbonhidrat Seçimi: Kırmızı etin yanında nişasta içeriği düşük tahıl ürünlerinin tercih edilmesini, özellikle beyaz et ve balık tüketiminin artırılmasını tavsiye etti.

Ara Öğünler: Meyve, süt ürünleri ve kuruyemişler gibi sağlıklı ara öğünlerin tüketilmesini teşvik etti.

Sebzelerle Kombine Tüketim: Et yemeklerinin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebze yemekleri ve salatalar ile tüketilmesinin sindirimi kolaylaştıracağını belirtti.

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal