Sayfa Yükleniyor...
Tourette Sendromu hakkında bilgiler merak ediliyor ve arama motorlarında sık sık aratılıyor. Biz de sizler için detaylarını derledik. Peki Tourette Sendromu nedir ve Tourette sendromu geçici mi? İşte merak edilen tüm detaylar…
Kronik bir hastalık olarak bilinen Tourette sendromunun detayları merak konusu oldu. Biz de sizler için Tourette sendromu hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Peki Tourette Sendromu nedir ve Tourette sendromu geçici mi? Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz…
Tourette sendromu, kısa süreli aralıklarla meydana gelen istemsiz, ani bedensel ve ses tiklerinin görüldüğü kalıtsal bir nörolojik veya "nörokimyasal" bozukluktur. Nörogelişimsel bozukluklar arasında sınıflandırılır ve adını Fransız doktor Gilles de La Tourette'den almıştır. Beynin bazal ganglion adı verilen bölümündeki dopamin ile ilgili anormalliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Tikler, birden ortaya çıkan, hızlı, tekrarlayıcı, ritmik olmayan ve basmakalıp motor hareketler veya seslerdir ve bu tikler genellikle karşı konulamaz bir deneyim olarak meydana gelir.
Ciddi vakalarda Tourette sendromu, iletişim ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Yaygın tikler arasında kafa sallama, göz kırpma, kaş-göz hareketleri, hayvan sesleri çıkarma, boyun çevirme, diş gıcırdatma, omuz oynatma, yüz buruşturma ve diğer yüz hareketleri bulunur. Halk arasında yaygın inanışın aksine, Tourette sendromu küfür etme hastalığı değildir. Koprolali adı verilen istem dışı küfür etme durumu, Tourette sendromlu kişilerin yalnızca küçük bir kısmında görülür. Ayrıca ekolali, yani karşısındaki kişinin sözlerini sesli veya sessizce tekrar etme de bu sendromun belirtileri arasında yer alabilir. Hastalığın semptomları genellikle 5-6 yaşlarında ortaya çıkar ve ergenlik döneminde tiklerde artış olabilir. Ergenlik sonrasında tiklerin sayısı ve şiddeti azalabilir, fakat genellikle ömür boyu süren kronik bir hastalık olarak görülür.
Tourette sendromunda iyileşme görülebilir. 10 yaşından sonra tiklerde artış olabilir. Bununla beraber 19-20 yaşından sonra ise bu tiklerde belirgin azalmalar olur.
HABER MERKEZİ