Sayfa Yükleniyor...
Türkiye'de migren hastalarının yaşam kalitesine zarar veren bir sağlık sorunu. Migren, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavi edilmezse ciddi etkileri olabilir. Migrenin yaygın tetikleyicileri arasında hormonlar, stres, uyku bozukluğu bulunuyor
Migren, yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren, şiddetli baş ağrısı ataklarıyla kendini gösteren bir sağlık sorunu. Türkiye'de her 5 kadından birinin ve her 10 erkekten birinin migren hastası olduğunu belirten uzmanlar, tedavi edilmediğinde migrenin yaşam kalitesine büyük zarar verebileceğini vurguluyor.
Migren, beyinde yaşanan kimyasal değişimlerin sonucu ortaya çıkan özel bir baş ağrısı türüdür. Uzmanlar, "Migren ağrısı genellikle başın bir yarısından başlar, şiddetlidir, zonklayıcıdır ve en az 4 saat sürer. Mide bulantısı, kusma, ışık, ses, koku ve dokunmaya artmış hassasiyet gibi belirtiler de eşlik eder," diyor. Bu hastalık, ülkemizde ve dünyada kişilerin yaşam kalitesini bozarak mağduriyet oluşturan ilk 10 hastalık arasında yer alıyor.
Uzmanlar, "Ülkemizde çocuk ve ergenlerin onda birinde ve gençlerin beşte birinde migrene bağlı baş ağrısı sorunu bulunmaktadır. Genetik yatkınlığı olan kişilerde bazı tetikleyiciler migren ataklarını başlatır. Hormonlar, açlık, stres, uyku düzeni bozukluğu, çeşitli besinler, yetersiz su tüketimi, iklim değişiklikleri ve uygun olmayan çevre şartları bu tetikleyicilerden bazılarıdır," diye ekliyor.
Migren tedavisinin, beyindeki kimyasallara yönelik müdahaleleri içermedikçe başarılı olmayacağını vurgulayan uzmanlar, "Hastanın yaşam şeklinin düzenlenmesi, ilaç ya da ilaç dışı müdahaleler ile migren tedavi edilebilir. Sülük, hacamat ve homeopati gibi bilim dışı uygulamaların hiçbir katkısı yoktur. Migren, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur; çünkü kronik migren, Dünya Sağlık Örgütü'nün acil müdahale listesindeki ilk 10 hastalık arasında yer alıyor," diyor.
EKONOMİK VE SOSYAL ETKİLER
Migren hastalarının dörtte birinde yaşam kalitesinin %90'ı aşan oranlarda bozulduğu rapor edilmiştir. Hastaların %65’ten fazlası ise migren atakları nedeniyle işyerlerinde sorun yaşadıklarını bildiriyor. Bu tür hastalar için Amerika’da yılda 40 milyon dolar, Avrupa'da ise 50 milyon dolar harcanıyor. İngiltere’de günde yaklaşık 100 bin kişi migren nedeniyle okula veya işe gidemiyor.
YAZ AYLARINDA EKSTRA DİKKAT
Uzmanlar, yaz aylarında migren ağrısı çeken hastalara şu tavsiyelerde bulunuyor: "Şapka takın, güneş gözlüğü kullanın, güneş tepedeyken yürüyüş yapmaktan kaçının. Evde egzersiz yapmak, bol su içmek, kahve miktarını azaltmak ve günlük düzeni korumak ağrılarınızı hafifletecektir. Stres migreni tetikleyebilir ama migren, psikolojik bir ağrı türü değildir."
Arun Acumsal