- Sağlık
- 06.05.2025 14:07
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Yılmaz Kaya, Ramazan ayında değişen beslenme alışkanlıklarının Ramazan Bayramı'nın ardından tekrar eski haline dönme eğiliminde olduğunu belirterek uyarılarda bulundu
Ramazan ayında kısıtlı besin tüketimi sonrasında öğün sayısının arttığına dikkat çeken Kaya, özellikle bu geçiş döneminde aşırı ve yağlı beslenmeden kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu hatırlatan Kaya, kuymak gibi yağlı ve kalorili yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini ve süt, peynir, zeytin, haşlanmış yumurta gibi besinlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
Beslenme programının tek çeşit değil, farklı besin gruplarından oluşması gerektiğini belirten Kaya, 3 ana ve 3 ara öğünden oluşan bir beslenme düzeni önerdi.
Ramazan ayı boyunca sıkça karşılaşılan kabızlık sorununu önlemek için lifli besinlere ve bol su tüketimine önem verilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, günlük su tüketiminin 1.5-2 litre olması gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının eksik olabileceğini ve bu durumun kas kayıplarına veya metabolizma zayıflamasına neden olabileceğini söyleyen Kaya, bunu düzeltmek için sağlıklı beslenme programının yanı sıra fiziksel aktiviteye de önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Özellikle tek öğün beslenme alışkanlığına sahip olan bireylerde bağışıklığı güçlendirmek için zencefil, zerdeçal, soğan, sarımsak gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Kaya, ayrıca omega-3, brokoli, kırmızı ve mor renkli meyveler ile turunçgillerin de tüketilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.