Sayfa Yükleniyor...
Kurban etinin kesildikten sonra en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiği ve tüketilmeden önce bir gün dondurucuda bekletilmesi gerektiği uyarısı yapıldı. Beslenme düzenindeki değişikliklerin sağlık sorunlarına yol açabileceği ve etlerin sağlıklı pişirme yöntemleri önerildi.
Kurban eti, kesildikten sonra 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, "Yeteri kadar dinlendirilmiş etin yumuşaklık kazanır. Kesilen etlerin sıcağı sıcağına tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Kurban etinin en az bir gün dondurucuda bekletildikten sonra tüketilmesi gerekir” uyarısında bulundu.
Kurban etinin kesildikten sonra en az 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu süre içinde etin yumuşaklık kazanacağını ve taze kesilmiş etlerin sıcağı sıcağına tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor. Ayrıca, kurban etinin tüketilmeden önce en az bir gün dondurucuda bekletilmesini öneriyor. Bu süreçte etin hem daha güvenli hem de daha lezzetli olacağını ifade ediyor.
Bayram sürecinde beslenme düzenindeki değişikliklerin bazı sağlık problemlerine yol açabileceğini söylüyor. Sindirim güçlüğü, kabızlık, mide rahatsızlıkları, tansiyon yükselmesi ve kalp çarpıntısı gibi sorunların önüne geçmek için tedbir alınması gerektiğini vurguluyor.
Etlerin sağlıklı pişirme yöntemleri olan ızgara veya haşlama ile hazırlanması gerektiğini vurguluyor. Bu pişirme yöntemleri ile yapılan yemeklerin yanında bol yeşillikli ve az yağlı salatalar veya etli sebze yemeklerinin tercih edilmesini öneriyor. Kavurma ve kızartma yöntemlerinin sindirim açısından zorluklara yol açabileceğini ve vitamin-mineral kaybına neden olabileceğini belirtiyor.
Kurban kesimi sonrasında etlerin, küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak saklanması gerektiğini söylüyor. Etlerin, buzdolabının buzluk bölümünde eksi 2 derecede 5 gün veya derin dondurucuda eksi 18 derecede 3 ay saklanabileceğini belirtiyor. Etin çözündürülmesi için oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında çözündürülmesi gerektiğini vurguluyor ve çözündürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatıyor.
Arun Acumsal