Uzmanından yaz aylarında su tüketimi tavsiyeleri: Kilo başına 30-35 mililitre

Eskişehir'de aşırı sıcaklar etkili oluyor. Diyetisyen Büşra Özcan, su tüketimi konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalı. Sıvı tüketiminin sağlıktaki rolü büyük. Mineral kaybına dikkat edilmesi gerekiyor. Sıcak havalarda sağlıklı kalmak için öneriler sunuldu.


  • Oluşturulma Tarihi : 10.07.2024 02:00
  • Güncelleme Tarihi : 09.07.2024 23:00
  • Kaynak : Arun Acumsal
Uzmanından yaz aylarında su tüketimi tavsiyeleri: Kilo başına 30-35 mililitre

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar, ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir'de de etkili oluyor. Aşırı sıcaklıklar vatandaşların bünyesini doğrudan etkilerken, en önemli etkilerden biri fazla sıvı kaybı olarak belirtiliyor. Bu durumla başa çıkmak için Diyetisyen Büşra Özcan, su tüketimi konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Kiloya Göre Su Tüketimi

Diyetisyen Büşra Özcan, "Su tüketimi günde kilogram başına 30-35 mililitre olmalı. Örneğin, 50 kilogram birey için 1.5-1.7 litre su tüketimi yeterli" dedi. Su içmenin önemini vurgulayan Özcan, suyun yudum yudum içilmesi gerektiğini ve gün içerisinde susamayı beklemeden su tüketiminin sağlanması gerektiğini belirtti. Su içemeyenler için suyun içerisine birkaç damla limon suyu veya taze meyve parçacıkları ekleyerek suyun tadının iyileştirilebileceğini önerdi.

Diyetisyen Özcan, gazlı ve şekerli içeceklerin tüketimini önermediğinin altını çizdi ve su veya maden suyu dışında ev yapımı limonata, komposto ve ayran gibi içeceklerin yaz mevsimi için ideal olduğunu belirtti.

Sıvı Tüketiminin Sağlıktaki Rolü

Sıvı tüketiminin, sağlığın korunmasında ve vücuttaki su dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynadığını belirten Diyetisyen Özcan, sıcak havaların vücuttan sıvı kaybına neden olduğunu ve bu durumun dehidrasyon riskini artırdığını ifade etti. Dehidrasyonun halsizlik ve baş dönmesi gibi durumlara yol açabileceğini söyleyen Özcan, yaz aylarında sıvı tüketimine ekstra önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Mineral Kaybına Dikkat

Terlemenin artmasıyla birlikte sodyum, potasyum ve magnezyum gibi bazı mineral kayıplarının da görülebileceğini belirten Özcan, bu kayıpları yerine koymak için sade maden suyu tüketimini önerdi. Ayrıca, çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin idrar söktürücü özellikleri nedeniyle sıvı kaybına yol açabileceğini ve bu tür içeceklerin tüketiminin azaltılması gerektiğini ifade etti.

Sıcak Havalarda Sağlıklı Kalmak İçin Tavsiyeler

Diyetisyen Büşra Özcan, sıcak havalarda sağlıklı kalmak için şu tavsiyelerde bulundu:

Temiz olduğundan emin olmadığınız yerlerde havuz ve denize girmeyin.

Klorla dezenfekte edilmeyen havuzlardan uzak durun.

Hijyenik olmayan gıdaları tüketmeyin.

Aşırı güneşte fazla kalmaktan kaçının.

Dengeli beslenin ve bol sıvı tüketin.

Spor yapın ve uykunuza dikkat edin.

Kulaklarınızı gelişigüzel cisimlerle karıştırmayın.

Dış kulak yolu orta kulak iltihabı oluştuğunda, ilerlemeden acilen bir KBB uzmanına başvurun.

Yaz aylarında su tüketimine dikkat ederek sağlıklı bir yaşam sürmek, basit ama etkili önlemlerle mümkün olabilir.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal