Sayfa Yükleniyor...
Uzm. Dr. Gülnaz Ulusoy, kuduzun ciddi bir tehdit olduğunu vurgulayarak, riskli hayvan temasları sonrası hemen hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti. Kuduz aşısının erken ve düzenli uygulanmasının hayati önem taşıdığını açıkladı
Tunceli'de Uzm. Dr. Gülnaz Ulusoy, kuduzun ölümcül etkilerine dikkat çekerek her yıl binlerce kişinin bu hastalık yüzünden hayatını kaybettiğini vurguladı. Ev ve yaban hayvanlarıyla temas sonrası acilen tedaviye başvurulması gerektiğini belirten Ulusoy, kuduz aşısının önemini anlattı.
Tunceli Merkez Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Uzm. Dr. Gülnaz Ulusoy, kedi ve köpek ısırıkları ile ilgili kuduz hastalığı ve aşıları konusunda önemli bilgiler verdi. Kuduzun insanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ulusoy, ülkemizde kuduz riski taşıyan hayvan türlerini sıraladı. Köpeklerin başı çektiği vakaların yanı sıra tilki, sığır, koyun ve keçilerde de kuduz vakaları görülmüş. Uzman, Asya ve Afrika ülkelerinde daha yaygın olan kuduz vakalarının Türkiye'de yılda ortalama bir veya iki kez görüldüğünü belirtti. Ayrıca, kuduz riskli temas sonrası erken aşılamanın yüzde yüz etkili olduğunu vurgulayarak, 'Herhangi bir açık yara veya tırmalanma kuduz riski taşır ve temas sonrası aşılama hemen başlamalıdır' dedi. Aşı programının detaylarını da paylaşan Uzman Dr. Ulusoy, vatandaşları konunun önemine dikkat çekmeye çağırdı.
Temas sonrası kuduz aşısı gerektirmeyen durumlardan da bahseden Uzm. Dr. Ulusoy, ''Ülkemizde ve dünyada güncel verilerle fare, sıçan, sincap, hamster, kobay, tavşan, yabani tavşan ısırıklarında insana kuduz geçişi gösterilmemiştir. Bu nedenle hayvan sağlığı ile ilgili kurumlar özel bir veri bildirmedikçe bu tür hayvan ısırıklarında aşı gerekmez. Yine güncel verilerle ülkemizde eve giren yarasaların ısırığı veya evde yarasa bulunması durumunda yine soğukkanlı hayvanlar olan yılan, kertenkele, kaplumbağa gibi hayvanlar tarafından ısırılma ile kümes hayvanı ısırıklarında aşı gerektirmez. Sağlam derinin yalanması, hayvana dokunma veya besleme aşı gerektirmez. Bilinen ve halen sağlam bir kedi veya köpek tarafından on günden daha önce ısırılma veya temas durumunda aşı gerekmez. Daha sonra kuduz olduğu anlaşılan bir hayvanı beslemiş olmak, sağlam derinin hayvanın kan, süt, idrar veya dışkısıyla temas etmiş olması; pişmiş etini yemek, kaynatılmış veya pastörize edilmiş sütünü içmek veya bu sütle yapılan süt ürünlerini tüketmek aşı gerektirmez. Kuduz hastasına rutin bakım yapan, riskli teması olmayan sağlık personeline aşı gerekmez. Kedi temaslarında çıplak derinin hafifçe sıyrılması yani deri altına geçmeyen yaralanmalar, kanama olmadan küçük tırmalama veya zedelenme şeklinde yaralanmaya sebep olan durumlarda aşı gerekmez. Son 6 ay içinde tam doz kuduz aşısı uygulanmış kişilerde aşı gerekmez. İyi bir yara bakımı kuduz virüsü geçişini azaltmadaki en etkili yöntemdir. Mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Tam yaralanmalarda yara yeri derhal bol akan bir su ve sabunla iyice yıkanmalıdır'' diye konuştu.
Arun Acumsal