Sayfa Yükleniyor...
Prof. Dr. M. Emel Alphan, yeşil çayın faydalarını vurgulayarak, diyabetlilerin günde en fazla iki fincan tüketmesini önerdi. Aksi halde böbreklere zarar verebilir!
Bir fincan yeşil çayın içeriğinde 50-100 miligram kateşin ve 30-40 gram kafein bulunduğunu belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, diyabetli bireyler için yeşil çayın faydalarına dikkat çekti.
Yeşil çayın, sağlıklı bireyler ve diyabetliler için günde en fazla iki fincan tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Alphan, bu miktarın diüretik etkileri artırabileceğine ve böbreklere zarar verebileceğine dikkat çekti. Alphan, “Çayın içindeki tanenler, diyetle alınan demirle bağlanarak demir emilimini azaltır. Bu nedenle, özellikle yumurtalı kahvaltılardan sonra çay içmekten kaçınılmalıdır” dedi.
Yeşil çayın kateşin zenginliği, hiperglisemiyle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Yapılan araştırmalar, epigallokateşin gallat ve diğer bileşenlerin insülin etkisini artırdığını göstermektedir. Prof. Dr. Alphan, “Dört veya daha fazla fincan yeşil çay içen diyabetlilerin, ölüm oranlarının yüzde 63 daha düşük olduğunu bulduk” ifadelerini kullandı.
Papatya çayının da diyabetliler için faydalı olabileceğine değinen Alphan, yapılan bir çalışmada günde üç kez tüketilen papatya çayının insülin direncini ve inflamatuar belirteçleri olumlu etkilediğinin görüldüğünü aktardı. Bu nedenle, bitki çaylarının bilinçli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiği sonucuna vardı.
Yeşil çayın ve diğer bitki çaylarının, sağlıklı bir yaşam için önemli bir yer tuttuğunu belirten Prof. Dr. Alphan, tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Arun Acumsal