- Lezzet
- 12.03.2025 11:42
Ramazan ayının 12. gününde, oruç açmak için ne pişirsem diye düşünenler için hem sağlıklı hem de lezzetli tarifler öneriyoruz. İşte, günün iftar menüsü önerisi haberimizde
Ramazan ayının 12. gününde sofralarınıza lezzet katacak iftar menüleri öneriliyor. Hem sağlıklı hem de kolayca hazırlayabileceğiniz tariflerle, günün yorgunluğunu hafifletecek ve sevdiklerinizle birlikte keyifli bir iftar sofrası kurabileceksiniz. İşte 12. gün iftar menüsü için önerilen lezzetler
İftar menüsünde 12. gün için önerilerimiz şu şekilde, sofralarınıza lezzet katacak erişteli mercimek çorbası, ardından fırında sebzeli köfte ve yoğurtlu havuç salatası ile tamamlanacak bir iftar sofrası. Menüyü tatlandırmak isteyenlere ise pastane usulü tavukgöğsü tatlısı ile eşsiz bir final yapıyoruz.
• 1 çay bardağı erişte
• 1 su bardağı yeşil mercimek
• 1 tepeleme çorba kaşığı un
• 4 su bardağı sıcak su
• 1.5 su bardağı yoğurt
• 1 tane yumurtanın sarısı
• 3 su bardağı ılık su
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 tatlı kaşığı kuru nane
• 1 çay kaşığı pul biber
• 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
• Yeşil mercimeği yumuşayana kadar haşlayın.
• Ayrı bir tencerede suyu kaynatın ve içine haşlanmış mercimekleri ile erişteleri ekleyin.
• Bir kapta yoğurt, un ve yumurta sarısını karıştırarak çorbanın meyanesini hazırlayın.
• Kaynayan mercimek ve eriştelerin suyundan bir kepçe alarak meyaneye ekleyin ve karıştırın.
• Ilık hale gelen meyaneyi yavaşça mercimekli erişteli karışıma ekleyin ve karıştırın.
• Tereyağını eritip üzerine nane ve pul biber ekleyin, ardından çorbaya ilave edin.
• Son olarak çorbanın tuzunu ekleyip birkaç dakika kaynattıktan sonra altını kapatın. Afiyet olsun.
Köfte için;
• 500 gram kıyma
• 1 adet soğan (rendelenmiş)
• 1 diş sarımsak (rendelenmiş)
• Maydanoz (ince doğranmış)
• 3 yemek kaşığı galeta unu
• 1 adet yumurta
• 1 tatlı kaşığı kimyon
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
• 1 tatlı kaşığı tuz
Sebzeler için;
• 2 adet kırmızı kapya biber
• 5 adet patates
• 2 adet patlıcan
• 10 tane çeri domates
• 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz
• Karabiber
Sos için;
• 200 gram sıcak su
• 1 kaşık salça
• Tuz
• Kekik
• Toz kırmızı biber
• Karabiber
YAPILIŞI:
• Bir karıştırma kabında kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak, galeta unu, yumurta ve baharatları ekleyin.
• Maydanozu da ekleyip, tüm malzemeleri güzelce yoğurun.
• Köfte harcını 20-30 dakika kadar dinlendirin.
• Patates, patlıcan ve biberleri iri iri dilimleyin.
• Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber serpip karıştırın.
• Patatesleri ayrı, biber ve patlıcanları birlikte fırında kızarana kadar pişirin.
• Kızarttığınız sebzeleri fırın tepsisine alın.
• Dinlenmiş köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlayarak şekillendirin ve sebzelerin üzerine yerleştirin.
• Çeri domateslerini ve sosu tepsinin her yerine dökün.
• 200 derecede köfteler kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
• 500 gram havuç
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• Çay kaşığının ucuyla kimyon karabiber pul biber ve tuz
Yoğurt için malzemeler:
• 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
• 1 tatlı kaşığı hardal
• 1 çay kaşığı bal
• Çay kaşığı ucuyla pulbiber
• 1 diş sarımsak
Üzerine sos için:
• Zeytinyağı
• Susam ve pul biber
YAPILIŞI:
• Havuçları soyup, iyice yıkayın ve 4 parmak uzunluğunda çubuklar şeklinde doğrayın.
• Genişçe bir tavaya zeytinyağını ekleyin ve doğradığınız havuçları ilave edin. Üzerini kapatıp, havuçlar yumuşayana kadar pişirin.
• Havuçlar yumuşadıktan sonra, kapağını açıp havuçları hafifçe kızartmaya başlayın.
• Diğer tarafta, yoğurdu rendelenmiş sarımsak, hardal ve biberle karıştırarak bir sos hazırlayın ve servis tabağına alın.
• Kızarmış havuçları, hazırladığınız yoğurtlu karışımın üzerine yerleştirin.
• Sosu hazırlamak için; zeytinyağını, susamı ve biberi hafifçe kavurun ve bu sosu havuçların üzerine dökün. Salatanız hazır afiyet olsun.
• 125 gram tereyağ (veya margarin)
• 1 su bardağı un
• 1 su bardağı şeker
• 1 lt süt + piştikten sonra 1,5 su bardağı süt
Üzerine;
• 1 paket krema
• 200 gram çikolata
YAPILIŞI:
• İlk olarak bir tavada yağ ile unu 2-3 dakika boyunca kavurun, bu sayede unun kokusu çıkacaktır.
• Ardından sütü azar azar ekleyip sürekli karıştırarak homojen bir kıvam elde edin.
• Şekeri de ilave ettikten sonra, karışım kaynamaya bırakın ardından 2-3 dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın.
• Karışımı ocaktan alıp, sütü ekleyip blenderden 3 dakika boyunca çekin; bu adım sayesinde, tatlınızın pürüzsüz olacaktır.
• Karışımı kuplara paylaştırarak, soğuması için kenara alalın.
• Ayrı bir tencerede kremayı ılıtın ve içine çikolatayı ekleyip karıştırarak eritin.
• Eriyen çikolatayı tatlınızın üstüne dökün.
• Tatlınızı buzdolabında 4-5 saat boyunca soğutmaya bırakın. Tatlınız servise hazır, afiyet olsun!