- Lezzet
- 12.03.2025 11:42
Ramazan’ın 11. gününde iftar sofranızı lezzetli ve doyurucu tarifleri sizler için derledik. İşte günün iftar menüsü önerileri…
Ramazan ayının bereketi sofralara yansımaya devam ederken, iftar menüsü hazırlamak isteyenler için lezzetli ve pratik tarifler öne çıkıyor. 11. gün iftar menüsünde hem hafif hem de doyurucu seçenekler yer alıyor. Çorba ile başlayacak menüde ana yemek, meze ve tatlıyla dengeli ve lezzetli bir iftar sofrası kurabilirsiniz. İşte günün iftar menüsü önerileri…
Günün iftar menüsünde bugün, besleyici ve doyurucu patates çorbası yer alıyor. Ana yemek olarak pratik nohut tava, yanında acılı ezme ile servis edilirken, tatlı olarak ise tahinli Ramazan güzeli sofrayı tamamlıyor. İşte, birbirinden lezzetli yemeklerin tarifleri…
• 1 adet patates
• 1 adet soğan
• 2 diş sarımsak
• 1,5 yemek kaşığı un
• 1 su bardağı ilikli kemik suyu
• 2 yemek kaşığı zeytinyağ
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 6-7 bardak kaynar su
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı kimyon
• Tuz
Üzeri için;
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
• 1 tatlı kaşığı nane
YAPILIŞI:
• İlk olarak bir tencereye yağları ve doğranmış soğanları alın 2-3 dakika kadar kavurun. Ardından rendelenmiş patatesi ekleyin ve 2-3 dakika daha pişirin.
• Daha sonra unu ilave edip birkaç dakika kavurmaya devam edin, böylece unun kokusu çıksın. Üzerine 6-7 bardak kaynar suyu ve ilikli kemik suyunu ekleyin. Baharatları da ekleyip, karışımı yaklaşık 15 dakika kaynatın.
• Kıvamı koyulaşınca pürüzsüz olması için çorbayı blender ile çekin. Servis öncesi ise kızdırılmış yağda toz biber ve naneyi ekleyip bir kez daha karıştırarak ocaktan alın. Afiyet olsun.
• 3 su bardağı haşlanmış nohut
• 3 adet kapya biber
• 1 adet yeşil biber
• 3 adet domates
• 1 orta boy soğan
• 2 diş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 tatlı kaşığı pulbiber
• Tuz
YAPILIŞI:
• Tüm sebzeleri jülyen şeklinde doğrayın ve borcama alarak iyice harmanlayın.
• Yağlı kağıdı ıslatarak buruşturun ve yemeğin üzerini kapatarak 200 derecede 40 dakikada pişirin. Ancak bu sırada ara ara 2 kere karıştırın ve altını kapatın.
• İsteğe bağlı olarak yanında pideyle denerseniz harika olur. Afiyet olsun.
• 1 adet soğan
• 3 adet domates
• 2 adet acı yeşil biber
• 2 adet kırmızı biber
• 2 diş sarımsak
• Yarım demet maydanoz
Sosu:
• 1 yemek kaşığı acı biber salçası
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 2 yemek kaşığı nar ekşisi
• 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı pul biber
• 1 tatlı kaşığı isot
• 1 tatlı kaşığı kuru nane
YAPILIŞI:
• İlk olarak sebzeleri iyice yıkayıp küçük parçalar halinde doğrayın. Domatesleri dörde kesip rondoya alın ve püre haline getirin. Domatesin suyunun çıkması için süzgeçte bekletin ki sulu olmasın.
• Ardından soğanı, kırmızı ve yeşil biberleri ve sarımsakları da rondoya ekleyip, tüm malzemeyi bir kez daha çekin. Elde edilen karışımı tekrar süzgece alıp suyunun süzülmesini bekleyin.
• Suyunu süzdükten sonra tüm malzemeleri geniş bir karıştırma kabına alıp, geri kalan sos malzemeleriyle birlikte iyice karıştırın. Karışım hazır olduktan sonra acılı ezmeyi bir saat kadar dolapta bekletin ve soğuyunca servis edin. Afiyet olsun.
• 150 gram margarin veya tereyağı
• 1 çay bardağı pudra şekeri
• 1 paket kabartma tozu
• 3 yemek kaşığı tahin
• 1 çay bardağı irmik
• 1 adet yumurta
• 1 paket vanilya
• Un (azar azar ekleyin)
Üzeri için:
• 1 adet yumurta sarısı
• 1 çay kaşığı pekmez
Şerbeti için:
• 2 su bardağı toz şeker
• 3 su bardağı su
• Minik bir parça limon
YAPILIŞI:
• Şerbeti hazırlamak için, bir tencereye tüm şerbet malzemelerini alıp, şeker eriyene kadar karıştırın.
• Karışım kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak 10 dakika boyunca kaynatın, ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın.
• Yoğurma kabına un haricindeki tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.
• Üzerine azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun.
• Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlayın.
• Yuvarladığınız hamurları hafifçe bastırıp, çok ince olmadan düzleyin.
• Krema sıkma ucunu una batırarak, hamurun tam ortasında bir oyuk açın.
• Hamurları tepsiye dizin ve üzerine yumurta pekmez karışımını sürün.
• Hamurların bir kısmına çatalla çizik atın, bazılarına ise yumurta sürmeden bırakın.
• Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, hamurlar güzelce kızarana kadar pişirin.
• Fırından aldığınız tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin, kaşıkla şerbeti her yerine eşit şekilde dökün.
• Şerbetin daha hızlı çekmesi için tatlının üzerine tekrar gezdirin.
• Üzerini dilediğiniz gibi süsleyin ve servise hazır hale getirin. Afiyet olsun!