Sayfa Yükleniyor...
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her gün çeşit çeşit tarifler de iftar sofralarında yerini alıyor. “ Bugün iftar için ne yapsam? ” diye düşünenler 14. gün iftar menüsü araştırmaları yapıyor. Hem kolay hem lezzetli olan bu menüyü sizin için hazırladık. İşte, 14. gün iftar menüsü…
Ramazan iftar menüsü için yemek tarifleri araştırmaları başladı. 24 Mart 2024 Pazar günü orucun ondördüncü gününde çeşit çeşit tarifler iftar sofralarında yerini alacak. Bugün iftara ne pişirsem diye düşünenler için, çorbadan salataya, ana yemekten tatlıya kolay ve pratik yemek tarifi önerilerini derledik. İşte Ramazan iftar menüsü arayanlar için, 14. gün iftar menüsü...
Malzemeler:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 silme tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı arpa şehriye
Yapılışı:
Bir tencereye uygun miktarda sıvı yağ ekleyin. İsterseniz bu aşamada tereyağı da kullanabilirsiniz. Yağın üzerine salçayı ekleyin ve orta ateşte salçanın kokusu çıkana kadar birkaç dakika kavurun. Ardından pul biber, nane ve tuzu ekleyerek karıştırın. Su ekleyip karıştırın ve kapağını yarı açık bir şekilde tencerenin üzerine kapatın. Çorbayı kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra arpa şehriyeyi ekleyin ve tekrar karıştırın. Ara ara karıştırarak kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
Malzemeler:
1 kg kuşbaşı dana eti
5 adet patlıcan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet soğan
4-5 adet yeşil biber
4-5 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı et suyu
Üzeri için:
2 adet domates
Soğan dilimleri
Biber
Yapılışı:
Kuşbaşı doğranmış dana eti düdüklü tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Tencerenin kapağı kapatılmadan bir süre kaynatılarak üzerinde biriken köpükler bir kaşık yardımıyla alınır. Ardından kapak kapatılarak orta ateşte buhar çıkana kadar pişirilir. Buhar çıkmaya başladığında buhar düğmesi aşağıya doğru indirilerek kısık ateşte 10 dakika daha pişirilir.
Patlıcanlar çizgili soyularak küpler halinde doğranır ve 20 dakika kadar tuzlu suda bekletilir. Bu sırada pişen etlerin düdüklünün havası kontrol edilir ve kapağı açılarak etlerin suyu süzülür. Suyu süzülen patlıcanlar havlu kağıt ile kurulanarak bol kızgın yağda kızartılır.
Ayrı bir tencerede 3 yemek kaşığı sıvı yağ alınarak 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur. Bir süre sonra yeşil biberler de doğranıp ilave edilir. Sarımsaklar da eklenerek karıştırılır ve kavrulmaya devam edilir. Karabiber, pul biber ve tuz eklenerek karıştırılır. Son olarak haşlanmış etler ilave edilir ve karıştırılarak ocaktan alınır.
Toprak kabın içine kızartılan patlıcanlar düzgün bir şekilde yerleştirilir ve hazırlanan etli karışım da alınarak her yere eşit şekilde yayılır. Üzeri domates dilimleri ve biberle süslenir.
Yemeğin sosu için ayrı bir kap içerisinde 1 yemek kaşığı domates salçası ve 2 su bardağı et suyu ezilerek yemeğin üzerine gezdirilir.
180 derece fırında domatesler ve biberler pişinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Malzemeler:
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet patlıcan
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı bulgur
1,5 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Patlıcanları soyarak küçük küpler halinde doğrayın ve tuzlu suyun içinde 15-20 dakika bekletin.
Soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Biberleri doğrayarak soğanla birlikte tencereye ekleyin ve kavurmaya başlayın.
Patlıcanları süzüp suyunu süzdükten sonra tencereye ekleyerek 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Ardından küçük doğranmış domatesleri ekleyin ve karıştırın. Salçayı da ekleyerek son kez karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte, yaklaşık 3-4 dakika sebzeler pişene kadar bekleyin.
Pişen sebzelerin üzerine yıkanıp suyu süzülmüş bulguru ekleyin ve karıştırın. Tuzu ve sıcak suyu ilave ederek karıştırın. Pilavın üzerini örtecek kadar su yeterli olacaktır. Tencerenin kapağını kapatarak kaynayana kadar önce yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte bulgurlar şişip yumuşayana kadar pişirin. Pilavın suyunun yetersiz gelip tencerenin tabanına yapışmaması için ara sıra kontrol etmeyi unutmayın.
Suyu azalmış ancak hala pişmemişse bir miktar daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Pilav suyunu çekip göz göz olduktan sonra ocağı kapatın. Daha sonra kapağın altına kağıt havlu sererek 15 dakika kadar demlendirin.
Malzemeler:
3 adet havuç
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı yoğurt
Tuz
Yapılışı:
Geniş bir tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. Küçük küçük doğradığınız iki diş sarımsağı tavaya ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. Son olarak rendelenmiş havuçları ekleyin. Havuçlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurarak ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Ocağı yüksek ateşte açarak havuçların yanmamasına dikkat edin.
Ayrı bir kasede süzülmüş yoğurt ile tuz ekleyerek çırpın. Soğuyan havuçları yoğurda ekleyerek karıştırın ve servis tabağına alın.
Malzemeler:
3 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağından biraz eksik süt
1,5 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Yapılışı:
İlk olarak şerbeti hazırlayalım. Küçük bir tencereye şekeri ve suyu alın, orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyerek kısık ateşte yaklaşık 10 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın. Şerbeti bir kenara alarak soğumaya bırakın.
Şerbet soğurken keki hazırlayalım. Uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alın, bol bol çırpın. Karışım beyazlayıp köpük köpük olduğunda diğer malzemeleri de ekleyerek kek hamurunu güzelce çırpın.
Hamuru yağlanmış büyük boy bir borcama dökün. Kullandığınız borcamın ölçüsü 28*28 cm ise bu ölçülere göre ayarlayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşene kadar yaklaşık 35 dakika pişirin.
Fırından aldığınız tatlı sıcakken, soğumuş şerbeti üzerine dökün. Tatlıyı şerbetin çekmesi için en az 2-3 saat dinlenmeye bırakın.
Dinlenen tatlıyı dilimleyip, üzerine isteğe göre Hindistan cevizi veya Antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
HABER MERKEZİ