Sayfa Yükleniyor...
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her gün çeşit çeşit tarifler de iftar sofralarında yerini alıyor. “ Bugün iftar için ne yapsam? ” diye düşünenler 30. gün iftar menüsü araştırmaları yapıyor. Hem kolay hem lezzetli olan bu menüyü sizin için hazırladık. İşte, 30. gün iftar menüsü…
Ramazan iftar menüsü için yemek tarifleri araştırmaları başladı. 9 Nisan 2024 Salı günü orucun otuzuncu ve son gününde çeşit çeşit tarifler iftar sofralarında yerini alacak. Bugün iftara ne pişirsem diye düşünenler için, çorbadan salataya, ana yemekten tatlıya kolay ve pratik yemek tarifi önerilerini derledik. İşte Ramazan iftar menüsü arayanlar için, 30. gün iftar menüsü...
Malzemeler:
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 kahve fincanı bulgur (4 yemek kaşığı)
Yarım kahve fincanı pirinç (2 yemek kaşığı)
6 su bardağı sıcak su + 2,5 su bardağı sıcak su
Sosu için:
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
Yapılışı:
Tencereye tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ alınarak ısıtılır. Soğan ve sarımsak küçük küçük doğranır ve tencerede orta ateşte, soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar kavrulur. Dilerseniz sarımsakları rendeleyerek de kullanabilirsiniz. Üzerine yıkanmış ve suyu süzülmüş kırmızı mercimek, pirinç ve bulgur eklenerek karıştırılır ve kavrulur. Sonrasında sıcak su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır. Çorba kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır ve ara ara karıştırılarak pişirilir. Bakliyatlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 35 dakika pişirilir ve ocak kapatılır.
Ayrı bir yerde 2 yemek kaşığı sıvı yağ ısıtılır. Üzerine 1 yemek kaşığı un eklenir ve unun kokusu çıkana kadar karıştırılarak kavrulur. Ardından 2 yemek kaşığı domates salçası eklenir ve 1-2 dakika daha kavrulur. Salça kavrulduktan sonra 2 su bardağı kadar su ilave edilerek kaynatılır. Son olarak, nane, kırmızı biber ve karabiber ilave edilerek hazırlanan sos ocaktan alınır ve çorbaya eklenir. Tuzu da eklenerek 1-2 dakika daha kaynatılır. Çorbanın kıvamına göre gerektiğinde sıcak su ekleyebilirsiniz. Ben yaklaşık olarak 2,5 su bardağı kadar sıcak su ekledim.
Yaklaşık 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra Ezogelin Çorbamız servise hazır.
Malzemeler:
1 kilogram dana ciğer
Bir tutam kekik, karabiber
Tuz
Kızartmak için:
Yeterince sıvı yağ
Bulamak için:
1 su bardağı un
Yapılışı:
Ciğeri dondurucuda biraz beklettiğinizde kolay doğrayabilirsiniz, bu nedenle ciğeri dış zarından soyarak yaprak şeklinde ince doğrayın. Ciğeri yıkayıp iyice süzdürün ve baharatlarını ekleyip karıştırın.
Geniş bir tabağa unu alın ve ciğerleri her tarafına gelecek şekilde una bulayın. Fazla ununu silkeleyerek, önceden kızdırdığınız yağda orta dereceli ateşte arkalı önlü kızartın.
Kâğıt havlu serili bir tabağa alarak, fazla yağını süzün.
İsteğe göre salata ve pilavla servis yapın.
Malzemeler:
2 adet mor soğan
1 adet beyaz soğan
1 adet domates
Yarım limon suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım demet maydanoz
3 tatlı kaşığı sumak
2 tatlı kaşığı pul biber
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Öncelikle mor soğan ve beyaz soğanın kabuklarını soyun ve piyazlık doğrayın. Geniş bir karıştırma kabına alın.
Tuz, sumak, pul biber, limon suyu ve nar ekşisini ekleyerek güzelce karıştırın.
Üzerine ince kıyılmış maydanoz, küp küp doğranmış domates ve zeytinyağını ekleyerek son kez karıştırın.
Bu şekilde hazırlanan piyazınızı servis yapmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Malzemeler:
Hamuru İçin:
250 gram tereyağı
2 çay bardağı irmik
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
3,5 su bardağı un
Şerbeti İçin:
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su (800 ml)
Birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
Şerbet için:
Uygun bir tencereye toz şekeri alın ve üzerine suyu ilave ederek karıştırın.
Karışımı kaynamaya başladıktan sonra ocağı orta ateşe alın ve 6-7 dakika boyunca kaynatın.
Ardından birkaç damla limon suyunu ekleyin ve 2 dakika daha kaynatın.
Şerbeti ocaktan alın.
Hamur için:
Oda sıcaklığında tereyağı, bir yumurtanın sarısını (diğerini üzeri için ayırdık), irmik, pudra şekeri, vanilya, karbonat, kabartma tozu ve unun bir kısmını uygun bir kapta yoğurmaya başlayın.
Hamur ele yapışmayan bir kıvam alana kadar un ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Şekillendirme:
Şekillendirmek için hamurdan bir parça koparıp önce yuvarlayın.
Üzerine hafifçe bastırarak düzleştirin ve uç kısımlarını sivriltin.
Hazırladığınız şekerpareleri aralıklı olarak fırın tepsisine dizin.
Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürün.
Çatalın arka kısmıyla tatlıların üzerini çizerek son şeklini verin.
Pişirme:
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Fırından aldığınız sıcak şekerpareleri bir borcama aktarın.
Üzerlerine soğuyan şerbeti gezdirin ve tatlıları birkaç saat dinlendirin.
Şerbetini güzelce çeken şekerpareleri istediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
Bu şekilde hazırlanan şekerparelerinizle lezzetli bir tatlı keyfi yaşayabilirsiniz!
HABER MERKEZİ