Alper Gezeravcı'nın uzayda özlediği güveç nasıl yapılır? İşte güveç tarifi...
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği yaklaşık 10 günün ardından Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın en çok özlediği yemek, güveç oldu. Astronotun güveç yemeğine duyduğu özlem, güveç tarifini merak uyandırdı. İşte Alper Gezeravcı'nın uzayda canının çektiği güveç nasıl yapılır? İşte güveç tarifi…
Alper Gezeravcı, dünya ile benzer beslenme rutinlerine sahip olduklarını belirterek, ABD'ye giderek uzayda tüketilecek gıda ve içecekleri seçtiklerini açıkladı. Gıda mühendisleri ile birlikte 70 yemek ve 30 içecek alternatifini denediklerini söyleyen astronot, beslenme tercihlerini günlük kalori hedeflerine ve sağlıklı beslenmeye göre belirlediklerini ifade etmişti.

Uzay istasyonuna gelmeden önce özel gıdaların vakumlu paketler içinde hava almadan korunduğunu vurgulayan Gezeravcı, Türk mutfağının özlemini en çok güveç yemeğinde hissettiğini dile getirdi. Peki, uzayda özlenen güveç nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır, püf noktaları nelerdir?
Güveç malzemeleri
- 500 gram kuşbaşı doğranmış dana eti
- 2 adet büyük boy soğan (rendelenmiş)
- 2 adet kırmızı biber (jülyen doğranmış)
- 2 adet patlıcan (küp doğranmış)
- 3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 demet taze kekik
- Yarım demet taze nane
- 1 su bardağı sıcak su
- 2 adet domates (rendelenmiş)
- 2 adet yeşil biber (jülyen doğranmış)
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, pul biber (damak zevkine göre ayarlanabilir)
GÜVEÇ NASIL YAPILIR?
- Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın. Ardından, etleri tuz ve karabiber ile marine edin. Geniş bir tavada zeytinyağını kullanarak etleri kısık ateşte güzelce kızartın.
- Rendelenmiş soğanları ekleyin ve soğanlar pembeleşene kadar tavada kavurun. Daha sonra sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırın. Domates salçasını ilave edin ve salça kokusu çıkana kadar kavurmayı sürdürün.
- Rendelenmiş domatesleri ekleyin, karıştırın ve suyunu salıp çekene kadar karışımı pişirin. Jülyen doğranmış biberleri ve küp doğranmış patlıcanları ekleyin, karıştırın ve sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
- Baharatlarla, tuz, karabiber ve pul biberle karışımı tatlandırın. Taze kekik ve naneleri ekleyip tekrar karıştırın.
- Fırın tenceresine hazırladığınız karışımı aktarın. Üzerine sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1.5 saat kadar pişirin. Arada bir kontrol ederek, suyunu çekip çekmediğini kontrol edin.
- Fırından çıkan güveci sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
HABER MERKEZİ