Farklı yaşam biçimleri ile dikkatleri üzerine çeken vegan nedir nasıl beslenir?

Pek çok kişi vegan yemek tarifleri ve vegan tatlı tarifleri konusunda araştırmalar yapıyor. İşte son derece lezzetli 4 vegan tarifi…


  • Oluşturulma Tarihi : 15.11.2023 13:54
  • Güncelleme Tarihi : 15.11.2023 13:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Farklı yaşam biçimleri ile dikkatleri üzerine çeken vegan nedir nasıl beslenir?

Son yıllarda tercih edilirliği gün be gün artan vegan yaşam biçimi, beslenme konusundaki farklılığı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu noktada “vegan nedir nasıl beslenir?” sorusu sıklıkla karşımıza çıkıyor. Vegan yemek tarifleri ile vegan tatlı tarifleri örneklerinden biri denemek isteyen kişiler için hazırladığımız tarifleri, haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Vegan nedir nasıl beslenir?

İçerisinde hayvansal ürünler olmayan gıdalarla beslenen kişiler, vegan olarak nitelendirilir. Bir yaşam biçimi olarak kabul edilen veganlık anlayışını benimseyen kişiler yalnızca et ürünlerini değil, hayvanlar kullanılarak elde edilen hiçbir gıda ürününü tüketmezler. Peynir, süt, yumurta, bal, balık, kırmızı et ve beyaz et gibi besinler veganların hayatında yoktur. Bununla birlikte hayvanların derilerini kullanarak üretilen yün, deri ve ipek gibi ürünleri kullanmazlar. Günlük besin ihtiyaçlarını meyve, sebze, baklagil ve tahıllardan karşılarlar. Beslenme anlayışlarında su tüketiminin de yeri büyüktür. Vegan beslenme piramidinde her şeyin temeli olarak su görülür.

Vegan yemek tarifleri

Vegan yaşam biçimini benimseyen kişilerin severek tüketebileceği birçok yemek bulunur. En sevilen vegan yemeklerinden 2 tanesini birlikte inceleyelim.

vegan püre

Mercimekli patates püresi

Mercimek ve patates severler buraya! Hem sağlıklı hem de içerisinde hiçbir hayvansal gıdanın yer almadığı leziz mercimekli patates püresi için gereken malzemeler şu şekildedir:

Püre:

Patates (1 adet)

Kırmızı mercimek (1 çay bardağı)

Kimyon

Tuz

Baharatlı sebzeler:

Patlıcan (2 adet)

Havuç (3 adet)

Zeytinyağı (Yarım çay bardağı)

Kimyon

Zerdeçal

Tuz

Karabiber

Üzeri için:

Zeytinyağı (4 yemek kaşığı)

Badem (3 yemek kaşığı)

Nane yaprakları (3-4 dal)

Mercimekli patates püresi tarifi:

Büyük parçalar halinde doğranan sebzeler, baharat ve zeytinyağı ile birleştirilir.

Ardından 200 derecede ısıtılan fırında kızartılır.

Üzerindeki nişasta gidene kadar yıkanan mercimekler, daha sonra patateslerde birlikte bir tencereye alınır ve pişirilir.

Piştikten sonra üzerine kimyon eklenir ve blendırdan geçirilir.

Servis tabağına önce püre eklenir. Daha sonra sebzeler koyulur.

Son olarak da üzerine badem, nane ve zeytinyağı dökülür.

Afiyet olsun!

vegan kabak

Etsiz kabak dolması

Kabak (4 adet)

Soğan (2 adet)

Pirinç (1 su bardağı)

Zeytinyağı (Yarım çay bardağı)

Domates (1 adet - rendelenmiş)

Nar ekşisi (2 yemek kaşığı)

Toz şeker (1 çay kaşığı)

Salça

Tuz

Karabiber

Kekik

Tarçın

Etsiz kabak dolması püresi tarifi:

Küp küp doğranan soğanlar, zeytinyağı eklenen tavada pişirilir.

Soğanlar piştikten sonra pirinç ve baharatlar eklenir.

Domatesler rendelenir ve salçayla birlikte pirincin içerisine eklenir.

Bir süre kavrulduktan sonra ocağın altı kapatılır ve içerisine nar ekşisi eklenir.

İçerisi oyulan kabaklara, hazırlanan iç harç eklenir.

İçerisine zeytinyağı dökülen tencereye, hazırlanan kabak dolmaları dizilir.

Piştikten sonra servis edilir.

Afiyet olsun!

Vegan tatlı tarifleri

Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım! En sevilen vegan tatlılarından 2 tanesini birlikte inceleyelim.

vegan waffle

Vegan waffle tarifi

Karabuğday unu (1 buçuk su bardağı)

İnce çekilmiş yulaf (Yarım su bardağı)

Keten tohumu (1 yemek kaşığı)

Kabartma tozu (1 paket)

Toz şeker (1 yemek kaşığı)

Badem sütü (1 su bardağı)

Limon suyu (1 yemek kaşığı)

Kanola yağı (1/4 su bardağı)

Akçaağaç şurubu (2 yemek kaşığı)

Üzeri için:

Pudra şekeri (2 yemek kaşığı)

Vegan waffle tarifi:

Waffle makinesi ya da tost makinesi önceden ısıtılır.

Bir kap içerisine badem sütü, limon suyu, akçaağaç şurunu ve kanola yağı eklenir ve karıştırılır.

Bir diğer kabın içerisine karabuğday unu, yulaf, keten tohumu, kabartma tozu ve toz şeker birleştirilir.

Daha sonra her iki kap birbiriyle birleştirilir.

Hazırlanan karışımdan bir kepçe alınarak tost ya da waffle makinasına serilir ve pişine kadar bekletilir.

Pişen hamurun üzerine pudra şekeri serpilir ve arzu edilen meyvelerle süslenir.

vegan kek

Yumurtasız sütsüz kek

Kek severler buraya! En kolay ve lezzetli vegan kek tarifi tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler:

Su (2 su bardağı)

Toz şeker (1 buçuk su bardağı)

Sıvı yağ (Yarım su bardağı)

Un (3 su bardağı)

Sirke (2 yemek kaşığı)

Kakao (1 paket)

Karbonat (2 çay kaşığı)

Vanilin (1 paket)

Tuz

Yumurtasız sütsüz kek tarifi:

Bir kap içerisine alınan su ve şeker homojen bir karışım oluşturana kadar çırpılır.

Ardından üzerine sıvı yaş ve sirke eklenir.

Un dışındaki diğer tüm malzemeler de içerisine katılır ve karıştırılır.

Daha sonra azar azar üzerine un eklenir ve yeniden karıştırılır.

Önceden yağlanan borcama hazırlanan karışım dökülür ve 180 derecedeki fırında pişirilir.

Piştikten sonra servis edilir.

Afiyet olsun!

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Lezzetli ve pratik vegan tarifler

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ