Geleneksel lezzet Helise bayramlarda da yaşatılıyor

Ramazan Bayramı dolayısıyla misafirlere servis edilen geleneksel lezzet Helise, İzmir’de de yaşatılmaya devam ediyor


  • Oluşturulma Tarihi : 10.04.2024 13:11
  • Güncelleme Tarihi : 10.04.2024 10:11
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Geleneksel lezzet Helise bayramlarda da yaşatılıyor

Doğu ve Güneydoğu Bölgesine ait olduğu söylenen Helise / Xelise yemeği özellikle bayram günlerinde bir gelenek olarak yaşatılmaya devam ediyor.

İzmir’de de Ramazan Bayramı dolayısıyla misafirlere servis edilen geleneksel lezzet, yoğun bir emek gerektiriyor. Neredeyse geceden başlayıp sabaha değin odun ateşinde karıştırılan yemek bir kültürün de temsilcisi.

BÜYÜK KAZANLAR İÇİNDE KAYNATILIYOR

Tadı ve içerisine konulan malzemeler dolayısıyla Ege Bölgesinde yapılan Keşkek’e de benzetilen Helise yemeği, Anadolu'da daha çok düğün yemeği olarak bilinir. Düğünden bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır.

Farklı yörelerde, farklı isimlerle lanse edilen Helise, birçok kesim tarafından bilmiyor, bu nedenle henüz daha duymayanlar ya da merak edenler için bütçeye en uygun ve yapılışı rahat tarifi sizler için derledik…

HELİSE TARİFİ

Malzemesi: Dövme(den), kemiksiz kırmızı et ya da beyaz et, et suyu, tereyağ

Yapılışı: Dövme akşamdan suya bırakılır sabaha kadar bekletilir. Sonra suyu süzülür bir tencereye alınır. İyice pişirilecek kadar su koyulur, parmak arasında ezilecek kıvama geldiğinde ateşten alınır. Ayrı bir kapta kırmız eti pişirilir, kemiklerinden ayrılır pişmiş olan den ile karıştırılır. Tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak ikisi birlikte pişirilir bu sırada tuz ilave edilip ayrıca et suyu da azar azar tencereye ilave edilir. Karıştırma işlemine etler tel tel olup den de ezilip muhallebi kıvamına gelinceye kadar devam edilir. Tabaklara alınan helise üzerine tereyağı eritilip dökülerek turşu ile servis yapılır.

NOT: Helise kırmızı et ile de yapılır. Den, kemikli etle birlikte aynı şekilde kıvama gelinceye kadar pişirilir. Etler kemikten ayrılacak duruma gelince kemikler içinden çıkartılır, aynı şekilde servis yapılır.

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA