Sayfa Yükleniyor...
Sağlık için birden fazla fayda sağlayan havucun faydaları saymakla bitmiyor. Havucun faydaları nelerdir? İşte merak edilenler...
Havuç, en sağlıklı bitkiler arasında önde gelenlerden biridir. Yapısal olarak maydanozgiller familyasına ait olan havuç, toprağın altında kök olarak gelişir ve salatalarda ve yemeklerde geniş çapta kullanılan bir kış sebzesidir. Salatalarda ve yemeklerde yerini alan, tam bir A vitamini kaynağı olan havucun faydaları nelerdir? Havucu nasıl ve ne kadar tüketmeli? Göz sağlığına iyi gelmesiyle bilinen havuç nelere iyi gelir? Havucun insan sağlığı için faydalarını sizin için derledik…
Havuç, yüksek miktarda karoten içerdiğinden güçlü bir antioksidan kapasitesine sahiptir. Araştırmalar, ß-karotenin kanser riskini azaltmada etkili olduğunu göstermektedir. Havucu düzenli tüketen erkeklerde prostat kanseri riskinin azaldığı görülmüştür. Benzer şekilde, düzenli havuç tüketimi yapan kadınlarda meme kanseri riski düşüktür. Ayrıca akciğer kanserini önlemede de faydalıdır. Sigara bırakma sürecinde ve sağlıklı akciğerler için düzenli havuç tüketimi, akciğer kanserini önlemede etkili olabilir. A vitamini ve potasyum, kalp sağlığı için önemlidir. Havucun diğer faydaları şunlardır:
Göz sağlığına katkı sağlar.
Şeker hastalığı olanlar için besleyici bir sebzedir.
Lif içeriği sayesinde kan şekerinin ani yükselmesini önler.
Kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Bağırsak sağlığını destekler.
Cildi korur ve parlaklık kazandırır.
Saç sağlığını korur.Kanserin yayılmasını engelleyebilir.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Havuçların tümü, renklerine bakılmaksızın, karotenoid içerir. Karotenoidler, bağırsaklarda yağ ile birlikte emilimi sağlarlar. Havucu sadece tek başına yemek yerine yemeklerle birlikte tüketmek, karotenoidlerin sindirilirken bağırsakta yağla birlikte daha iyi emilimini sağlar. Bu da karotenoidin vücut için fayda sağlama potansiyelini artırır. E vitamini, karotenoidlerin emilimini arttırdığı için havuçta kullanılan yağın zeytinyağı olması gerekmektedir. Karotenoidler, düşük ısıda daha etkilidirler. Bu nedenle kış aylarında yetiştirilen havuçlar, yaz aylarında yetiştirilenlere göre daha yüksek karotenoid içerirler. Havuçlar buzdolabında saklanabilirler. Havuç tüketimiyle birlikte limon, sirke gibi asit özellikli ürünleri yakın zamanda tüketebilirsiniz. Havucun en sağlıklı tüketim şekli çiğ olarak veya yumuşayıncaya kadar pişirilip tüketilmesidir.
Havuç, kök sebzelerden biridir ve tüketilen kısmı toprakta yetişir. Topraktaki mikroorganizmalar havucun dış yüzeyinde bulunabilir. Bu nedenle, tüketilmeden önce iyice temizlenmelidir. Ancak, asit karotenoidlere zarar verebilir, bu yüzden havucu sirkeli suya koymak uygun değildir. Posa eksikliğini önlemek için havucun kabuğu tamamen soyulmamalı, iyice yıkandıktan sonra hafifçe dış kısmı kazınabilir.
HABER MERKEZİ