Sayfa Yükleniyor...
Ramazan ayının gözdesi ve tam bir şifa deposu olan telbine çorbası nasıl yapılır? İşte detaylar…
Müslümanlar için ayrı bir yere ve öneme sahip olan olan telbine çorbası, Hz. Muhammed’in içilmesini öğütlediği bir çorbadır. Şifa çorbası olarak da bilinen bu lezzet, içerisinde yer alan ürünler ile pek çok açıdan besleyicidir. Telbine çorbası nasıl yapılır? Bu eşsiz lezzetin tarifini, haberimizin devamında sizin için derledik.
Hz. Muhammed’in şifa çorbası olarak tavsiye ettiği telbine çorbası nasıl yapılır, birlikte göz atalım.
Telbine çorbası malzemeleri:
Arpa unu (1 su bardağı)
Zeytinyağı (Yarım çay bardağı)
Süt (6 su bardağı)
Bal (1 yemek kaşığı)
Nane
Karabiber
Tuz
Kırmızı biber
Zencefil
Zerdeçal
Telbine çorbası tarifi:
Bir tencereye zeytinyağı alınır ve üzerine arpa unu ilave edilir.
Karıştırarak 2-3 dakika kadar kavrulur.
Ardından üzerine süt ve su eklenir.
Malzemeler kaynayıncaya kadar karıştırılır.
Kaynama işlemi son derece kısa sürede gerçekleşeceği için, üzerine kapak kapatmaya gerek yoktur.
Çorba, 10 dakika kadar pişmeye bırakılır.
Altı kapatılmadan önce tavada tereyağı veya isteğe bağlı olarak sıvı yağda kavrulmuş baharatlar eklenir.
Kullanılacak baharat tercihi de kişilerin isteğine bağlıdır.
Servis öncesinde baharatlarla lezzetlendirilmiş telbine çorbası, sıcak olarak servis edilir.
Afiyet olsun!
Müslümanlar için lezzeti dışında manevi bir öneme de sahip olan telbine çorbası, aynı zamanda içerisinde yer alan malzemeler sayesinde vücut için de oldukça faydalıdır. Hz. Muhammed bu çorba için “Telbineye önem veriniz, hastaya onu yediriniz” diye buyuruken, Aişe Hanım ise “Bu çorba üzüntü ve kederli olan kimsenin gönlünü kuvvetlendirir, sizden birinin yüzündeki kiri su ile yıkayıp temizlediği gibi bu çorba da hastanın gönlünden elem ve kederi giderir” demiştir.
Yılın her dönemi tüketilebilecek bir çorba olan telbine çorbası, özellikle ramazan aylarında sıklıkla sofralardaki yerini almaktadır.
HABER MERKEZİ