- Lezzet
- 13.04.2025 12:53
Kahvem olmadan asla diyenler, doğru yerdesiniz! Tüm dünyada en fazla kullanılan kahve demleme teknikleri neler? İşte detaylar…
Gerçek kahve tiryakileri bilir ki kahve içilmemiş gün, pek de güzel bir gün değildir! Kahve içme kültürünün her geçen arttığı ve kahve içen kişi sayısının da aynı oranda yükseldiği günümüz toplumlarında, tek tip kahve tüketimi yerini çok çeşitliliğe bıraktı. Kahvenin içiminin yumuşaklığından sertliğine, aromalısından sadesine birçok farklı türü bulunuyor. Kahvenin tadı ile ilgili konulardan söz edildiğinde de ilk akla gelen nasıl demlendiği konusu oluyor. Günümüzün popüler kahve demleme tekniklerini, haberimizin devamında sizin için listeledik.
Kahve içmeden ayılamayanlardan mısınız? Peki gün içerisinde kaç bardak kahve içtiğinizi biliyor musunuz? Gerçek tiryakiler için 5 farklı kahve hazırlama yöntemine birlikte göz atalım.
Kıvamı koyu olsun isteyenlere: Espresso
Espresso makinesi ilk ortaya çıktığında, günümüzdeki halinden biraz farklıydı. Fransızlar tarafından bulunan bir sistem ile kahvenin buharı ile kahve ıslatılıp, pişiriliyordu. 1880’li yılların sonuna doğru İtalyan Angela Mariondo, yeni bir basınç sistemi geliştirdi. Bu sistem ile Fransızların buharlı sistemi birleştirildi ve günümüzdeki espresso makinesi ortaya çıktı. Espresso makinesi kullanılarak hazırlanan kahveler, son derece ince bir şekilde çekilir. Makinada yer alan kahve haznesine 10 gram kahve koyulur ve üzerine basınç uygulanarak üst kısmı düzleştirilir. Kahve sıkıştırıldıktan sonra, hazne makinaya geri takılır. Makinadaki suyun ısınması ile birlikte basınç yükselir ve enfes espresso lezzeti elde edilir.
Hızlı ve pratik: French press
Canınız filtre kahve istediğinde ve French press kullanarak son derece hızlı bir şekilde kahvenizi yapabilirsiniz. Cam sürahi ve metal süzgeçli pistonlu kapaktan meydana gelen French presste, kahve dışında çay ve bitki çayı demlemek de oldukça yaygın bir kullanımdır. Filtre kahve cam sürahinin içerisinde yerleştirilir, ardından üzerine sıcak su koyulur. Kapağı üzerine kapatılır, fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunur. O da kahve iyice demlenene kadar pistonun indirilmemesi gerektiğidir. Kahve yeterince demlendiğinde piston indirilir ve servis edilir.
Şık tasarımı ile kendine hayran bırakan: Sifon kahve demleme yöntemi
1830’lı yıllarda Avrupa’da ortaya çıkan sifon kahve demleme yöntemi, görsel açıdan oldukça dikkat çekicidir. Alt kısımda cam bir tüp yer alır. Sıcak su bu tipten geçerek, yukarıda yer alan kahve ile buluşur. Soğuduktan sonra tüpe geri iner ve böylelikle ortaya son derece lezzetli bir demleme kahve çıkar. Diğer adı vacuum pot olan sifon kahve demleme yönteminde, kalın ve orta arası öğütülmüş kahve kullanmak gerekir.
Pürüzsüz ve bir o kadar da hafif: Drip kahve demleme yöntemi
Melitta Bentz tarafından 1908 yılında icat edilen drip kahve demleme yönteminde, öğütülmüş kahve filtre kağıdının içerisine yerleştirilir. Daha sonra üzerine sıcak su eklenir. Bu esnada altında kahvenin demlendikten sonra içine akacağı bir kap olmalıdır. Bunun için cam, seramik ve paslanmak çelik gibi malzemeden yapılan ürünler kullanılabilir. Filtre kağıdından geçerek altındaki kaba inen kahve normale göre çok daha pürüzsüz olur. Ek olarak acı bir tat oluşmasının da önüne geçilir.
Kahvesini soğuk sevenlere: Cold brew
Japonlar tarafından bulunan bir yöntem olan cold brew, kahvesini soğuk içmeyi sevenler için ideal bir teknik olarak kendini gösteriyor. Bu yöntemde hahve demlemek için hazırlanan mekanizmanın üst kısmı su ve buz ile doldurulur. Orta kısma orta derecede öğütülmüş kahve eklenir. Bu kahvenin üzerine ıslatılmış filtre kağıdı koyulur. Cold brew tekniğinde, damlama hızı isteğe göre ayarlanabilir. Böylelikle kahvenin içiminin sert ya da yumuşak oluşu da seçilebilir olmuş olur. Bu yöntemde kahvenin tam tadını alabilmesi için 8 ila 12 saat aralığında demlenmesi gerekir.
Bonus! Olmadan olmaz: Türk kahvesi
Pek çok kişi için vazgeçilmezler arasında yerini alan Türk kahvesi, toplumumuzda ayrı bir öneme sahip. Yemek sonrasında ve çoğu zaman dinlenmek için tüketilen Türk kahvesi, en koyu sohbetlerin de aranılan ürünlerinden biri. Paket halinde satılan Türk kahvesi, isteğe göre ince çekilmiş olarak açık halde de alınabiliyor. Bir cezveye kişi sayısı kadar kahve fincanı ile su ve Türk kahvesi eklenerek hazırlanan bu lezzetli kahve, bol köpüklü olarak servis ediliyor.