Sofraların baş tacı hünkar beğendi nasıl yapılır?

Özellikle akşam yemeklerinde ve davet sofralarında kendine yer bulan hünkar beğendi nasıl yapılır? Hünkar beğendi tarifi ve püf noktaları. Hünkar beğendi sıcak mı yenir soğuk mu? İşte konuya ilişkin detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 13.12.2023 14:47
  • Güncelleme Tarihi : 13.12.2023 11:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sofraların baş tacı hünkar beğendi nasıl yapılır?

7’den 70’e pek çok insanın severek tükettiği yemeklerden biri olan hünkar beğendi, şık bir sofra hazırlamak isteyen kişilerin menülerinde kendine yer bulmayı başarıyor. Bu doğrultuda gün içerisinde birçok kişi hünkar beğendi tarifi hakkında araştırmalar yapıyor. Hünkar beğendi nasıl yapılır? Hünkar beğendinin yanina ne gider, sizin için derledik.

Hünkar beğendi nasıl yapılır?

Pek çok insanın severek tükettiği yemeklerden biri olan hünkar beğendi yapmak için gerekli olan malzemeler:

Sıvı yağ (4 dolu yemek kaşığı – 100 ml)

Soğan (2 adet)

Sarımsak (2 diş)

Kuzu but eti (1 kg - Kemiksiz ve doğanmış)

Dolmalık biber (1 adet)

Domates (2 adet)

Domates salçası (1 tatlı kaşığı)

Su (3 su bardağı)

Karabiber

Tuz

Beğendi kısmı için:

Sıvı yağ (1 çay bardağı – 100 ml)

Un (3 yemek kaşığı tepeleme dolu olacak şekilde)

Patlıcan (1 buçuk kilo)

Kaşar peyniri (1 su bardağı – Rendelenmiş)

Musket (1 tutam – Rendelenmiş)

Ilık süt (2 buçuk su bardağı)

Tuz

Hünkar beğendi tarifi:

Sarımsaklar ince ince kıyılır ve biberler irice kesilir.

Küp küp doğranan soğanlar tavaya atılır ve ilk diriliklerini kaybedinceye kadar pişirilir.

Soğanlarına üzerine et ilave edilir. Suyunu salıp tekrar çekene kadar orta ateşte pişirilir.

Sarımsaklar ve ardından biberler üzerine eklenir.

Kabukları soyulan ve küp küp doğranan domatesler de pişirilmek üzere ete koyulur.

Ardından domat4es salçası, baharatlar ve su da eklenerek, güzelce karıştırılır.

Ocağın altı kısığa alınır ve kapağı kapatılarak 1 saat kadar pişirilir.

Beğendiyi hazırlamak için ilk olarak yap ve un ayrı bir tencereye alınır ve rengi altın olana kadar karıştırılarak pişirilir.

Pişen un ve yağın altı kapatılır.

Kürdan ile delinen patlıcanlar ateş üzerinde pişirilir. Ardından kabukları soyulur.

Kabukları soyulan patlıcanlar tenceredeki una eklenir. Ağır ateşte ezilerek pişirilir ve içine kaşar peyniri, tuz, muskat ve ılık süt de koyularak birkaç dakika daha pişirilir.

Baharatlar da eklendikten sonra, dinlenmeye bırakılır.

Servis için, beğendi tabağa yayılır. Üzerine etler koyulur.

Afiyet olsun!

Hünkar beğendi sıcak mı yenir soğuk mu?

Hünkar beğendi sıcak yenen bir yemektir.

Hünkar beğendinin yanına ne gider?

Sofraların en sevilen lezzetlerinden biri olan hünkar beğendinin yanina ne gider sorusu sıklıkla araştırılıyor. Hünkar beğendi yapacaksanız bu enfes lezzetin yanında; haydari, fırında yoğurt soslu patates, pirinç pilavı, domatesli bulgur pilavı ve ezme gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.

Hünkar beğendi hikayesi gerçek mi?

Özellikle akşam yemeklerinin vazgeçilmezlerinden biri olan hünkar beğendi, oldukça ünlü bir hikayeye sahip. Buna göre; İmparator Eugenie’nin Konstantiniye’ye gelişinin şerefine Sultan Abdülaziz bir davet organize eder. Ancak bu davet için hazırlanan yemeklerin hiçbirini beğenmez. Saray aşçılarının zolru seçim süreci ardından hazırladıkları bir yemeği, Sultan Abdülaziz beğenir ve aşçıalr da bu yemeğe hünkar beğendi adını koyar.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ