Uzman uyarısı: Bayramda tatlı tüketimine dikkat!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketimi hakkında önemli uyarılarda bulundu. Yeşilyaprak, "Misafirlikte ikram edilen her şeyi yememeli ve hayır demeyi bilmeliyiz. Ayrıca, yediğimiz porsiyonları en az 20 dakikada tüketmek, kan şekerinin ani yükselmesini engelleyecektir" dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.04.2024 06:00
  • Güncelleme Tarihi : 12.04.2024 08:33
  • Kaynak : Arun Acumsal
Uzman uyarısı: Bayramda tatlı tüketimine dikkat!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı'ndaki beslenme alışkanlıkları hakkında önemli uyarılarda bulundu. 30 günlük oruç sürecinin ardından hemen 3 öğün yeme alışkanlığına dönülmemesi gerektiğini vurgulayan Yeşilyaprak, “Ramazan sonrasında aniden 3 öğün yemeğe geçmek doğru değil. Oruç tutulan süre boyunca vücudumuz alıştığı bir ritmi takip etti. Bu nedenle sindirim sisteminin dinlenmesi için vücuda zaman tanımak önemlidir. Bu yüzden, 3 öğün yerine iki öğünlük bir beslenme düzenini benimsemek daha sağlıklı olabilir" dedi.

Bayramda tatlı tüketimine de vurgu yapan Yeşilyaprak, misafirlikte her ikramın tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Bayram ziyaretlerinde ‘Hayır’ demeyi bilmeliyiz. İkram edilen tüm tatlıları, tuzluları tamamıyla bitirmek zorunda değiliz. Ayıp olur düşüncesiyle hareket etmek doğru olmaz. Yenilen her tatlı kan şekerini yükseltecektir. Eğer kalorisi yüksek, şerbetli tatlı yenilecekse bunların mutlaka en az 20 dakika içinde tüketilmesini öneriyoruz. Bunun sebebi de kan şekerinin dengelenmesini sağlamak. Bu tarz besinleri hızlı tüketmek kan şekerinin bir anda yükselmesine sebep olacaktır. Tatlı yedikten hemen sonra su içilmesini de önermiyoruz. Yükselen kan şekeri su içerseniz daha fazla yükselecektir ve bu durum da şeker hastalığına olan yatkınlığınızı artıracaktır” şeklinde konuştu.

Bayramda kahvaltı öğününün önemine de değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, “Bayramda yapılan en büyük yanlışlardan biri de ‘Gün içinde başta tatlı olmak üzere birçok şey tüketeceğim’ düşüncesiyle kahvaltı yapmamak. Bu çok büyük bir hata. Kahvaltıyı atlayıp bolca tatlı tüketirsek kan şekeri dalgalanmalarına sebep olabilir. Bu da daha fazla tatlı yemek eğilimi de artacaktır” ifadelerini kullandı.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal