Uzmanından altın değerin uyarı: Bayramda aşırı şekerli gıdalara mesafeli olun

Diyetisyen Seçil Budaklar, bayramda aşırı şekerli gıda tüketiminin bağırsak düzenini bozabileceğini vurgulayarak, "Bayramda tercihimiz az porsiyonlardaki sütlü tatlılardan, dondurmadan veya taze meyveden yana olmalı" dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.04.2024 08:00
  • Güncelleme Tarihi : 10.04.2024 05:00
  • Kaynak : AA
Uzmanından altın değerin uyarı: Bayramda aşırı şekerli gıdalara mesafeli olun

Diyetisyen Seçil Budaklar, Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte sağlıklı beslenme önerilerini dile getirdi. Oruç tutmanın beslenme düzenini değiştirdiğini belirten Budaklar, "Ramazan Bayramı'nın ilk günü, günü sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak son derece önemlidir. Kahvaltıda aşırı yağlı veya tuzlu yiyecekler yerine haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, zeytin ve taze mevsim yeşilliklerinden oluşan bir tabak tercih etmek faydalıdır. Bunun yanında tam buğday ekmeği gibi sağlıklı karbonhidrat kaynakları da tüketilebilir" şeklinde konuştu.

Beslenme uzmanı Seçil Budaklar, bayram tatillerinde tatlı tüketiminin arttığını belirterek, "Bayram boyunca bolca sunulan hamur işi ve şerbetli tatlıların yerine, daha hafif alternatiflere yönelmekte fayda var. Sütlü tatlılar, dondurma veya taze meyveler tercih edilebilir. Eğer şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsak, porsiyonlarımızı kontrol altında tutarak ve gün içine yayarak tüketmeliyiz" dedi.

Aşırı şekerli gıdaların sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Budaklar, "Çok şekerli ve kalorili tatlılar mide ve bağırsak sistemini zorlayabilir, sindirim problemlerine neden olabilir. Bu tür gıdaları ölçülü tüketmek, sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir" şeklinde uyardı.

Özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıkları olan kişilerin şekerli gıdalardan kaçınması gerektiğini belirten Budaklar, lif açısından zengin sebze ve meyvelerin tercih edilmesinin önemine dikkat çekti.

Budaklar ayrıca, tatlı tüketiminin ardından lif içeriği yüksek sebzeler, meyveler veya kuru baklagillerle beslenmenin sindirim sistemini düzenleyeceğini, açlık kan şekerini dengede tutacağını ve tokluk hissini artıracağını belirtti.

Sıvı tüketiminin de önemine değinen Budaklar, "Günde en az 2-2,5 litre su içmek önemlidir. Bu, vücudun su ihtiyacını karşılamak ve sindirim sistemini desteklemek için gereklidir" dedi.

Son olarak, düzenli fiziksel aktivitenin metabolizma ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Budaklar, akşam yemeğinden sonra hafif tempolu bir yürüyüşün sindirimi hızlandırabileceğini ve kalori yakımını destekleyebileceğini söyledi.

AA

Yazarımız Kim ?

AA